Project Description

Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central

La Xarxa per la Sobirania Alimentària de Catalunya Central (XaSACC) és un espai de trobada format per entitats municipals i supramunicipals, projectes agroecològics, centres de formació i recerca sobre agroecologia i alimentació i associacions vinculades a la Sobirania Alimentària i compromeses amb el dret a l’alimentació i la promoció i suport de les economies locals.

La XaSACC vol buscar sinergies entre diferents entitats i projectes de la Catalunya Central amb la finalitat de donar suport a sistemes alimentaris locals, sostenibles, inclusius i diversificats que reflecteixin els valors del territori, donin suport a les economies i comunitats locals, a la pagesia i al medi rural viu i generen sistemes agroalimentaris més democràtics i participatius, en línia amb la Sobirania Alimentària. Al mateix temps, la XaSACC vol ser un espai de referència per la promoció de polítiques públiques innovadores per respondre de forma pràctica a les demandes de la societat d’aliments més saludables i justos i en un món rural sostenible, funcionant també com altaveu d’experiències i d’informació i espai de debat. Actualment s’està treballant el model de governança i el salt d’escala per tenir un abast comarcal.

Actualment treballem a la XaSACC mitjançant contracte amb l’Ajuntament de Navàs i amb l’Ajuntament d’Artés.

Alguns dels principals projectes de la XaSACC són:

  • Suport pagès és un servei local d’acompanyament de la pagesia cap a la transició agroecològica, una iniciativa de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central que respon a dos objectius principals: contribuir a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social de les iniciatives locals de producció agropecuària professional i promoure el relleu generacional i la instal·lació en el sector primari de noves iniciatives de producció agropecuària.
  • Banc de terres de la Catalunya Central-XaSACC, orientat a promoure la recuperació i l’aprofitament sostenible de la terra agrària en desús i/o abandonada.
  • Obrador públic compartit L’Obradora, projecte que té com a objectiu reconèixer els serveis ecosistèmics que brinda la pagesia de Collserola mitjançant un sistema de compensacions econòmiques. A la Catalunya Central estem impulsant, junt a altres actors del territori, la creació d’un obrador públic compartit, on diverses persones o projectes puguin preparar les seves elaboracions per vendre-les al mercat amb un registre sanitari.
  • Promoció dels productes de proximitat.
  • Col·laboració amb el projecte Terra, teca, traca.

Agents implicats

Documentació

  • Anàlisi de polítiques agroalimentàries amb visió de Sobirania Alimentària a la Catalunya Central [pdf]

Més informació