Project Description

Alimentem Collserola

Projecte integral de Dinamització Local Agroecològica que té per objectiu promoure la Transició Agroecològica del sistema alimentari de l’àmbit d’influència del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb especial èmfasi en la reactivació de l’activitat agroramadera.

És una estratègia d’intervenció en el territori que incorpora i articula tant els diferents tipus de coneixements i visions que tenen els agents locals com qüestions d’índole socioeconòmica, ecològica i cultural. Mitjançant un procés participatiu ampli i transversal, s’identifiquen els reptes, es dissenyen línies estratègiques i s’implementen accions per millorar el sistema alimentari local. La producció agropecuària, el consum de proximitat i ecològic, l’educació agroecològica i el patrimoni agroalimentari són alguns dels àmbits que es treballen al llarg del procés.

Les principals accions desenvolupades pel projecte en l’àmbit de la producció agrària professional són:

  • Arrela’t, servei de suport integral a la pagesia de Collserola, en els àmbits de la planificació i producció, creació i consolidació de projecte empresarial i tramitació administrativa. S’ofereix assessorament gratuït des de la perspectiva de l’Agroecologia i l’Economia Social i Solidària per tal de millorar la viabilitat ecològica, econòmica i social de les finques professionals agro ramaderes de Collserola.
  • Banc de terres de Collserola, orientat a promoure la recuperació i l’aprofitament sostenible de la terra agrària en desús i/o abandonada.
  • Contracte Agrari de Collserola, projecte que té com a objectiu reconèixer els serveis ecosistèmics que brinda la pagesia de Collserola mitjançant un sistema de compensacions econòmiques.
  • TornaSòl, projecte de recerca participativa en finca destinat a millorar la fertilitat dels sòls de les finques que hi participen i a aprofitar els recursos locals per realitzar un compost de qualitat.

Agents implicats

Documentació

  • Diagnosi tècnica de l’activitat agropecuària a Collserola [pdf]

  • Diagnosi participativa del sistema alimentari de Collserola [pdf]

  • Pla d’Acció complert 2018-2020 [pdf]

  • Pla d’Acció resum 2018-2020 [pdf]

Més informació

Projecte finançat per: