Notícies

Es publica el llibre “La ciutat agrària. Agricultura urbana i sobirania alimentària”

Per encàrrec dels companys de la Xarxa de Consum Solidari, durant 2016 vam coordinar l’edició d’aquesta publicació, que ara ha vist la llum en versió digital, i que la propera tardor serà publicada en format paper per l’Editorial Icaria. Aquesta és la sinopsis del llibre, que podeu descarregar aquí

En l’actual context de crisi sistèmica, està prenent cada cop més rellevància el debat sobre com avançar cap a ciutats i sistemes alimentaris urbans més justos i sostenibles. En el marc d’aquests debats, apareixen indefectiblement dues línies de treball prioritàries: revertir els processos de degradació i pèrdua d’espais agraris metropolitans que han tingut lloc en les últimes dècades, i promoure el desenvolupament de l’Agricultura Urbana i Periurbana. La publicació que presentem parteix d’aquesta doble premissa; i, amb la intenció de contribuir a fer-la realitat, compila arguments, dades, reflexions i propostes elaborades per activistes i recercadors/es amb una llarga trajectòria de compromís amb el foment de l’Agricultura Urbana i Periurbana a Cuba, Madrid i Barcelona, respectivament.

Front els greus impactes ecològics i socials que provoquen tant el Sistema Alimentari Global com el model de ciutat depredadora encara vigent avui dia, els autors i les autores dels articles que conformen aquest llibre proposen estratègies per convertir l’agricultura i l’alimentació de les ciutats en una gran oportunitat per promoure el desenvolupament local i l’ocupació, la cohesió social i la salut pública, l’equilibri territorial i la sostenibilitat, l’equitat social i la justícia ambiental.

Aquestes noves estratègies alimentàries locals es fonamenten en les propostes de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, i s’emmarquen en un fenomen més ampli caracteritzat per l’emergència d’un nou paradigma ecosocial. Per donar resposta a la crisi multidimensional d’àmbit planetari que afronta actualment la humanitat, des d’aquest nou paradigma es proposa transformar els sistemes alimentaris i les societats locals a partir dels principis de sostenibilitat, radicalitat democràtica i justícia ecosocial.

Anuncis

Obert el període d’inscripció de la IV edició de la Diplomatura de Postgrau

Després de l’excel·lent valoració realitzada per l’alumnat de les edicions anteriors, el pròxim mes de gener (2018) començarà la quarta edició d’aquesta diplomatura semipresencial de postgrau. Per a aquesta nova edició s’actualitzaran continguts, es reforçarà l’estratègia docent basada en el treball en projectes aplicats a territoris i processos reals i concrets, i es seguirà posant èmfasi en les metodologies participatives per als processos de Dinamització Local Agroecològica (DLAe).

Per capacitar l’alumnat en el disseny i la implementació de nous projectes de DLAe, el postgrau respon a un enfocament transdisciplinar que articula les ciències naturals i socials; i combina els continguts teòrics amb els metodològics, la docència on-line amb sessions presencials, i la visita a iniciatives de DLAe de referència. Les sessions presencials es concentraran en tres caps de setmana; el primer tindrà lloc a l’inici del curs, el segon a mitjans i el tercer al final.

Aquesta formació està orientada a persones que treballen en els àmbits agroalimentari i del desenvolupament local des d’administracions públiques, organitzacions de la societat civil o empreses, així com a estudiants i investigadors/es. El curs és d’àmbit estatal i en conseqüència l’idioma vehicular de la formació serà el castellà.

El curs es desenvoluparà entre gener i juny de 2018, i està organitzat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Més informació:
http://dlae.cat/alumnat/inscripcions/

Important: un cop realitzada la inscripció, heu d’escriure un correu-e a postgrado.dlae.uab@gmail.com amb el resguard d’haver realitzat la inscripció, el vostre CV i una carta de motivació.

En el primer període de matriculació només es podran matricular aquelles persones que s’hagin inscrit abans del 10 d’octubre i hagin estat admeses. Si quan acabi el primer període de matriculació queden places lliure s’obrirà un segon període d’inscripció i matriculació.

1er període d’inscripció: fins el 10 d’octubre
1er període de matriculació: 10 de octubre-15 de novembre
2on període d’inscripció: 15-30 de novembre
2on període de matriculació: 1-15 de desembre

Publicació de la guia per al desenvolupament d’horts socials ecològics

Aquesta primavera finalment s’ha publicat la “Guia per al desenvolupament d’horts socials ecològics” elaborada per Arran de Terra per encàrrec de la Diputació de Barcelona. Aquesta guia completa la feina realitzada en el primer Cicle de tallers sobre Horts socials que va tenir lloc al 2016 i en la que van participar mes de 20 ajuntaments de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat.

En el document es recull l’experiència de la gestió dels Horts Socials Ecològics de Montblanc al llarg de 4 anys, dels casos analitzats en l’elaboració de l’Informe Ja volem el pa sencer. Respostes a la pobresa alimentària en clau de Sobirania Alimentària i de les experiències dels ajuntaments que van participar en el Cicle de Tallers abans esmentat.

La guia és una proposta metodològica per al disseny de projectes d’horts socials ecològics des de la perspectiva de la Sobirania Alimentària i l’apoderament de les persones. En principi va dirigida a persones de l’administració pública però pot ser d’utilitat a qualsevol entitat, associació o persona que vulgui crear projectes en l’àmbit de l’agricultura social, concretament d’horts socials.

Esperem que us sigui d’utilitat!

Diagnosi tècnica de les experiències de producció agrària del Parc Natural de Collserola

Us presentem l’Informe de la  “Diagnosi tècnica “Les experiències de producció agrària al Parc Natural de la Serra de Collserola”. Aquest ha estat realitzat durant el 2016 i part del 2017 per encàrrec del Consorci del Parc, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, l’Ajuntament Barcelona i la Diputació de Barcelona. Aquesta diagnosi constitueix la primera fase d’un procés més ampli de Transició Agroecològica a Collserola. Actualment estem treballant en la segona fase del projecte que té per objectiu definir una diagnosi del sistema alimentari de Collserola i un Pla d’Acció participatiu amb un ventall més ampli d’actors relacionats amb el sistema alimentari del parc i els municipis que en formen part. En aquest procés la pagesia ha de tenir un paper central i actualment està treballant mitjançant diverses comissions de treball en els principals reptes que afecten l’activitat agrària al parc de Collserola.

També us fem un resum més gràfic i visual que hem elaborat a partir de l’informe. Sentiu-vos lliures de compartir-ho amb qui creieu que estigui interessat/da en el tema.

Fira Agrícola de Collsera

Arran de terra participa a la Fira Agrícola de Collserola. Fem una xerrada sobre els principals resultats de la diagnosi tècnica de les explotacions agràries a Collserola, en el marc del procés de Transició Agroecològica de Collserola. Aviat penjarem els resultats i les principals conclusions al web.

presentacio arran de terra_fira agrícola

Xerrada a l’Espai Agroecològic de Cardedeu

Arran de terra participarem a l’Espai Agroecològic de Cardedeu, fent una xerrada el diumenge 14 de maig. A continuació, us fem arribar informació sobre la Fira.

Els propers dies 12, 13, 14 i 15 de maig de 2017 celebrem la 34a edició de la Fira de Sant Isidre de Cardedeu – FICARD

Continua la lectura de Xerrada a l’Espai Agroecològic de Cardedeu

Vídeos i documents de la jornada PATT Agroecologia, Economia Social i Solidària

El passat 24 de març vam celebrar la jornada PATT “Agroecologia i Economia Social i Solidària. Convergències en la teoria i en la pràctica”.

A continuació podeu veure els vídeos de les ponències i els documents de suport que van utilitzar els ponents. Esperem que siguin de profit:

Com ser alternativa econòmica sense perdre els valors en l’intent. Ruben Suriñach:

Clica aquí per descarregar el document de la ponència

Aportacions de la sinergia entre la ESS i Sobirania Alimentària. Patricia Dopazo

Clica aquí per descarregar el document de la ponència

Agroecologia i economia social i solidària. Convergències en la teoria i la pràctica (Taula d’experiències). Marina Di Masso /coord. Martina Marcet, Gemma Flores-Pons i Clara Griera

Clica aquí per descarregar la ponència de l’Olivera (Clara Griera)

Volca’t. Cicle de debats sobre model alimentari i de desenvolupament per la Garrotxa

Volca’t

Cicle de debats sobre el model alimentari i de desenvolupament que volem per la Garrotxa

D’uns anys ençà, arreu del país és viu el debat sobre el model de societat que volem construir. La possibilitat de ser protagonistes de la construcció d’un nou Estat ens interpel·la a tots i totes en tant que agents socials, i ens invita a reflexionar sobre el grau de sobirania que volem i podem tenir com a poble.

Les entitats, col·lectius i persones de la Garrotxa que hem organitza’t el Volca’t 2017 considerem que l’agricultura i l’alimentació són qüestions polítiques i socials de primer ordre. Els aliments són molt més que simples mercaderies i fonts de calories, nutrients i vitamines: representen una gran oportunitat per promoure el desenvolupament local i l’ocupació; la cohesió social i la salut pública; l’equilibri territorial i la sostenibilitat; l’equitat social i la justícia ambiental.

Considerem, així mateix, que Olot i la Garrotxa tenen un gran potencial en el seu àmbit agroalimentari i que, per aprofitar-lo al màxim, és necessari transformar el model alimentari i de desenvolupament local a partir de les propostes de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària. Per fer-ho cal, però, construir en primer lloc un consens social ampli entorn a aquest objectiu. I, per arribar a consensos, el primer pas és generar espais de discussió i debat en els que participin tants actors i diversitat de visions com sigui possible.

Aquest és l’objectiu del Volca’t 2017: fomentar el debat serè i constructiu entre agents socials i visions diverses sobre quin és el model alimentari i de desenvolupament local que volem per Olot i la Garrotxa.

La teva opinió és important, t’hi esperem!

(Descarrega’t el PROGRAMA o segueix llegint)

PROGRAMA «VOLCA’T 2017»

EL COMERÇ ALIMENTARI A LA GARROTXA

Divendres 5 de maig, a Can Trincheria (C/ Sant Esteve, 29, Olot)

17:30 h Xerrada «Situació actual del comerç alimentari a la Garrotxa»

Gemma Canalias, tècnica de comerç de l’Ajuntament d’Olot i Paula Fonollà, membre de la Xarxa de grups de consum ecològic de la Garrotxa.

18:00 h Taula rodona sobre el model de comercialització alimentària de la Garrotxa.

Gemma Canalias, tècnica de comerç de l’Ajuntament d’Olot.

Paula Fonollà, Xarxa de grups de consum ecològic de la Garrotxa.

Lluís Riera, pastisseria Cacau-

Carme Plana, Can Rovira de Batet i Mercat del Rengle.

David Colom, restaurant l’Hostalet d’Hostalets d’en Bas.

UNA AGRICULTURA SENSE PAGESIA? L’ESTAT DEL SISTEMA ALIMENTARI A CATALUNYA I A LA GARROTXA

Divendres 19 de maig, a Can Trona (Passatge de Can Trona, 26, La Vall d’en Bas)

17:30 h Xerrada «L’estat del sistema alimentari i el sector primari a Catalunya», a càrrec de Gonzalo Gamboa (UAB) i Ariadna Pomar (Arran de terra).

18:00 h Taula rodona sobre la situació del sector primari i l’agricultura ecològica a la Garrotxa.

Jesús Serrat, Ecovedella (producció de vedella ecològica a la Vall d’en Bas).

David Amat, La Saó (producció d’horta ecològica a la Vall de Bianya).

Joan Bassets, Gestoria Ecogarrotxa.

Bernat Perramon, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Jaume Heras, tècnic de l’Oficina Comarcal del DARP a la Garrotxa.

QUIN MODEL DE DESENVOLUPAMENT VOLEM PER LA GARROTXA?

Divendres 2 de juny, a l’Hospici (C/ Hospici, 8, Olot)

17:00h. Passi del documental «Regresando al futuro». Orduña hacia la Soberanía Alimentaria.

17:30h. Xerrada «La Dinamització Local Agroecològica, una estratègia innovadora de desenvolupament local», a càrrec de Guillem Tendero (Universitat Autònoma de Barcelona). Informació de referència prèvia a la xerrada: vídeo i article.

18:00h Presentació d’Ekoizpen-Orduña (Bizkaia), una experiència reeixida de Dinamització Local Agroecològica, a càrrec de Marijo Imaz, coordinadora del projecte.

18:30h. Taula rodona sobre el model de desenvolupament que volem per la Garrotxa.

Llorenç Planagumà, Centre de Sostenibilitat Territorial.

Francesc Canalies, SIGMA.

Montse Miralles, Can Maia (verdures i conserves ecològiques de Santa Pau).

Emili Bassols, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

DONES I MÓN RURAL

Divendres 16 de juny, al Núria Social (C/ Verge del Carme, 8, Olot).

17:00 h. Passi del documental «Dones de la Vall d’en Bas. Invisibilitat i Patriarcat», de Marc Planagumà.

18:00 h Xerrada «El rol de la dona al món rural. Una visió des de l’Ecofeminisme i la Sobirania Alimentària», a càrrec de Rosa Binimelis (Universitat de Vic) i Amaranta Herrero (Genok).

18:30 h. Taula rodona sobre el passat, present i futur del paper de la dona al món rural.

Laura Boguñá, L’Empedrat (hortalisses ecològiques de Sales de Llierca).

Teresa Amat, Àvies Remeieres.

Alba Roquer, Mas Pujolriu (xai i cabrit de Falgars d’en Bas).

Pilar Ferrés, Sant Privat d’en Bas.

Maria Costa, Santa Pau.

20:00 h Concert a càrrec de The Taffaners

Continua la lectura de Volca’t. Cicle de debats sobre model alimentari i de desenvolupament per la Garrotxa